We leven weer aan wal!

We leven weer aan wal!

Nog minder dan drie weken voordat we zullen vertrekken voor ons grote avontuur. De klussenlijst wordt per dag kleiner. Harmen klust tot laat in de avond nog door en, ook de afgesproken zondag als rustdag te houden, was helaas een voornemen. 
Afgelopen maandag zijn Harmen en Mathijs iets voor zeven uur vertrokken vanuit de Marina Rotterdam, om nog voor de spits (lees brug stagneringen) Rotterdam te verlaten. Spontaan werden ze al uitgezwaaid door de schoonmaakdames van de wasruimte, die dachten dat we al waren vertrokken. Maar dat duurt nog ruim twee weekjes.

De Hef in Rotterdam
De Willemsbrug.

Ik (Hellen) moest gewoon werken, dus helaas geen vaartochtje naar Numansdorp voor mij. Iets na twee uur in de middag, kwamen ze aan in Numansdorp, om bij Jachtwerf Rexwinkel de boot op de kant te laten takelen. De afspraak stond om drie uur de boot uit het water te halen, maar i.v.m de hitte was ik gebeld of we er eventueel eerder konden zijn.

In de takels.

Heet was het zeker, de druppels zweet liepen letterlijk langs ons lijf naar beneden. Zweet van de warmte en ook een beetje angstzweet of alles met het onderwaterschip wel goed was. Drie jaar geleden is de boot er voor het laatst uit geweest. En zo kort voor ons vertrek zou een tegenvaller toch echt een zware tegenvaller zijn, i.v.m de naderende vertrekdatum van 16 juli.

Gelukkig zag ik Harmen al snel met een brede glimlach (echt al een poosje niet meer gezien, door de klusdruk), voor mij dus een teken dat er geen onverwachte klussen aan zien te komen. Het onderwaterschip zag er echt nog top uit. Dus licht schuren en twee nieuwe lagen antifouling verder is het onderwaterschip klaar voor ons vertrek.

De eerste laag erop.

Terwijl ik dit blog tik, denk ik terug aan de vele zweetdruppels die we hebben moeten wegvegen. Afgelopen maandag was het 31 graden en dinsdag ruim 33 graden. Helaas was het niet te doen om overdag de antifouling aan te brengen, dus rond 21 uur in de avond begonnen met de antifouling aanbrengen en in de ochtend rond 7 uur de tweede laag aangebracht. Vooral de dinsdag was het niet te doen om maar een enige klus aan te pakken. Maar Harmen voelt de druk van de vertrek datum steeds groter worden, dus met een grote fan op zijn lichaam, toch nog binnen verder gegaan met andere klussen. Zo zijn de beide schroefaslagers vervangen, de anodes vervangen en het stuwdruklager vervangen. Het stuwdruklager was bijna compleet vastgeroest, waarschijnlijk door het lekkende lager van de schroefas. Drie jaar geleden hadden we deze al eens een keer vervangen voor een nieuwe, voor hetzelfde probleem (oorzaak helaas niet aangepakt) en heeft de vader van Harmen het kapotte lager zelf gereviseerd. Dus hadden we deze gelukkig nog liggen.

De tweede laag.
Het nieuwe binnenlager

Ik ben meer de assistent van Harmen geworden. Koffie, ontbijt, lunch en drinken verzorgen en ondertussen rijd ik van de ene winkel naar de andere winkel, om bestellingen op te halen. 
Waar ikzelf wel mega trots op ben, zeker omdat ik altijd gezegd heb het niet te doen, ik slaap gewoon aan boord terwijl de boot op bokken op de werf staat! Hoog boven de grond staat nu ons huisje en het is toch een heel klein beetje wiebelig. Vooral als je in bed ligt, voel je alles.

Best hoog…..

In de ochtend rijd ik van Numansdorp naar Rotterdam om de ochtenden te werken. Aankomende vrijdag zal de boot weer terug het water in gaan. Harmen en Mathijs varen de boot terug naar Rotterdam, terwijl ik mijn laatste ochtend zal werken!!


Donderdag is het kadaster langs geweest om de boot te voorzien van een brandmerk. Deze hebben we nodig om een z.g. zeebrief te krijgen (nationaliteitverklaring). Mathijs is hard aan het helpen met klussen. Zo ook vandaag, helaas is het klussen vandaag even verkeerd gegaan, Mathijs is met zijn hoofd tegen de schroef van de boot aangelopen, met als resultaat een hoofdwond van ruim 6 cm. Gelukkig kon deze worden geplakt bij onze oude huisarts in Westmaas, we hadden natuurlijk alle middelen aan boord om Mathijs zelf te helpen, maar even een check van de huisarts is toch wel heel fijn. 

Bij de huisarts.

Tot de volgende keer, maar dan weer vanuit het water!

1 reactie tot nu toe

Brenda & Bianca Geplaatst op4:55 am - jun 28, 2019

De laatste loodjes! Fijn om mee te lezen. Veel succes!