Vertrekkersklussen: De kluslijst

Vertrekkersklussen: De kluslijst

Deze lijst houdt mij (Harmen) al jaren bezig. Sinds we de Three of a Kindt hebben, heb ik al een kluslijst. Ooit was deze lijst gericht op het vaarklaar te maken van het schip, later het verbeteren en nu het klaarmaken voor vertrek. Iedereen die een boot heeft herkend deze lijstjes wel. Het probleem van mijn lijst is, dat deze almaar langer en langer wordt. Niet omdat er niks afgevinkt wordt, maar omdat er steeds nieuwe dingen bijkomen.

Het fijne van het wonen aan boord is dat er in de avond, op mijn vrije dag (dinsdags, ik werk op zaterdag) en op zondag, geklust kan worden. Nu moet ik wel zeggen dat Netflix het klussen in de avond meestal overneemt, maar op dinsdag doe ik altijd wel wat.

Half maart 2019 stop ik met werken, met als doel de kluslijst af te werken en dan in juli met een gerust hart te kunnen vertrekken. Ik denk dat ik anderhalve maand de tijd nodig heb maar in de praktijk duren de klusjes op de boot altijd twee keer zo lang. Dus in drie maanden moet het haalbaar zijn. En zijn we niet geheel klaar, gaan doen we zowiezo! Een aantal klussen die tussen april en juli afgewerkt worden, zal ik hier alvast bespreken.

De eerste is de watermaker opknappen en installeren. Dit apparaat kan van zoutwater, drinkwater maken. Door middel zout water onder hoge druk door een mebraam te persen blijft er alleen drinkwater over. Als deze werkt hebben we onbeperkt zoet en vers water. Voor een prima prijs heb ik een half jaar geleden er een te pakken gekregen via Marktplaats. Een paar maanden later stond er nog een te koop voor een koopje, deze ook maar gekocht. Nu kan ik er volgend jaar, van twee, een goede maken.

Verder:

-SSB inbouwen. Dit is een kortegolf zender/ontvanger. Hiermee kunnen we over zeer grote afstanden communiceren. Ook deze is gebruikt aangeschaft en zal gemonteerd moeten gaan worden. Hoe het apparaat precies werkt, weet ik nog niet, maar dat komt zeker goed.

-Zonne-energie/windmolen. Ons schip heeft 12v en 24v. Alles zal worden nagekeken en de Three of a Kindt krijgt nieuwe accu’s, nieuwe zonnepanelen op een RVS beugel en een windmolen. Hiermee hopen dat we voldoende stroom kunnen opwekken voor alle navigatie instrumenten, verlichting, koelkast ect… 230v apparaten hebben we al bijna niet meer, alleen nog maar een Senseo, haardroger en een strijkijzer Deze apparaten bergen we dan goed op, deze kunnen we dan in een haven nog gebruiken.

-Onderhoud motor. De Lombardinni diesel zal een volledige beurt krijgen. Het koelsysteem, de koppeling, de schroefasafdichting, alle bedrading, slangen, de hele boel gaat onder de loep.

-Kitten. Hier en daar hebben we nog last van wat lekkages. Nu nog niet zo’n groot probleem, maar zout water willen we graag buiten houden. Dus alles los, schoonmaken en kitten

-Alle zeilen, verstaging, lieren en touwwerk controleren/vervangen. Alle zeilen uit de opslag uitzoeken en beslissen welke we meenemen. We hebben overal dubbele zeilen van, dus ff uitzoeken welke de beste zijn. 

-Windvaan stuurautomaat monteren. Heel de dag zelf sturen is niet te doen. Deze stuurautomaat neemt het werk van de stuurman over en werkt geheel zelfstandig. Nadat ie ingesteld is op de windrichting, hoeven we alleen een aanpassing te doen als de wind draait. Het mooie van de windvaan is dat deze geen energie verbruikt. We hebben als backup ook nog een elektrische stuurautomaat die direct op het roer is gemonteerd. Maar deze verbruikt een hoop stroom en zal alleen gebruikt worden op het moment dat we op de motor varen.

En nog 1000 andere klusjes. We zullen iedereen op de hoogte houden vanaf april, want dan beginnen de grote klussen! Tot die tijd zal ik de kleine klusjes blijven doen.