Guernsey, Brest en BREAKING NEWS…

Guernsey, Brest en BREAKING NEWS…

Op zaterdag 27 juli rond 12 uur komen we aan op Guernsey.

Bekend terrein, maar toch ook wel weer een hoop vergeten. Guernsey behoord tot de Engelse kanaaleilanden, maar liggen voor de kust van Frankrijk.Als je Guernsey binnen komt varen, kun je kiezen voor een binnen jachthaven of buiten aan een panton liggen zonder stroomvoorziening. Nu hadden we al gezien dat er een storm aan gaat komen, dus willen we wel heel graag de binnenhaven in, maar………., de Three of a Kindt heeft een diepgang van 2.10 mtr. En je kan er met een diepgang van 2 mtr naar binnen. Twijfel, proberen ja of nee………..!!!!!Nee, we doen het niet. We leggen de Three of a Kindt aan bij het panton. In de middag gaan we de stad verkennen. Wat een mooi en bijzonder eiland. 

Zondag 28 juli is er een soort foodmarket. Wat ontzettend leuk en gezellig, hier gaan we zeker vanavond eten.

 Dikke pech als we in de avond terug komen, alles is weg en opgeruimd. Maandag is het weer eens een opruim- en klus dag. Er wordt gewerkt aan het intro filmpje van de Three of a Kindt. Ondertussen liggen we drie dik in de kom bij het panton, de haven loopt vol, heel vol. Aankomende nacht geven ze een flinke storm op.

Harmen zet nog wat extra touwen bij en ook de buurman heeft al een lijn naar de kant gezet. De derde boot vind het nog niet nodig. Rond 23uur trekt de wind behoorlijk aan, maar nog wel goed te doen. Helaas staat de wind pal om onze boot, verplaatsen kan niet. Werkelijk ieder plekje aan het panton is vol, overvol zelf. Rond 1uur is het echt niet grappig meer aan boord, de ruk winden zijn hard (57knopen=windkracht 11) en de touwen krijgen het behoorlijk te verduren. Drie boten trekken aan de lijnen en we liggen werkelijk waar te schommelen in de haven. Bij iedere boot brand licht en het lijkt wel overdag aan de bedrijvigheid op de stijgers te zien.

De derde boot legt nu toch meer even een extra lijntje naar de wal. Het is inmiddels 3.30uur. De wind gaat gelukkig iets draaien naar de voorkant van de boot. Snel proberen nog een paar uurtjes slaap te pakken. 

Dinsdag een grote mijlpaal. Het intro filmpje van het vloggen hebben we klaar! Snel naar een goede WiFi en uploaden naar ons YouTube kanaal. Helaas lukt het niet met de WiFi. Volgende dag nieuwe ronde nieuwe kansen. CODE ROOD!!!!!!De intro film is niet goed opgeslagen en compleet verdwenen. Dus na wat %}$~\ wordt er een nieuwe intro film gemaakt.


Gelijk uploaden, pffffff dat duurt best lang, maar hij staat erop. 

Donderdag is het dan echt tijd om Guernsey te verlaten. Nog even snel wat goedkope diesel tanken 0,72 pond voor een ltr..

We komen aan met drie meter water onder de kiel, “wat is het toch helder en wat kunnen we de bodem mooi zien”.Ik zeg nog tegen Mathijs goed vasthouden hoor, want straks lopen we vast 😳Serieus, het water is in 15 minuten een meter gezakt, we liggen vast!! Alles op alles gezet om nog weg te komen maar helaas DIKKE VETTE PECH!!!!!!!Al snel komen de eerste (ramp) toeristen kijken vanaf de kade. Ook komen er havenmeester boten kijken. Op een gegeven moment komt de hoofd havenmeester een kijkje nemen. Inmiddels een uur verder, het water gaat nog ongeveer een meter zakken, is zijn melding. Harmen wordt ondertussen vanaf de boot aangesproken door de havenmeester, om duikers laten komen en de boot in drijfkussens te leggen. Ik zag de €€€€€€ al verdwijnen. Ze waren bang dat de diesel uit onze tank zou gaan lopen en dan zouden de kosten van alles reinigen op ons worden verhaald. Harmen had alles in de boot goed afgesloten en wist hun er van overtuigen dat dit niet nodig was. Drie uur lang heeft de Three of a Kindt op 80 graden gehangen. Echt, er was nog 20cm over om niet de zee binnen te krijgen. Wat een drama dit, Harmen blijft aan boord om alles te blijven checken. Mathijs is ondertussen toch wel de belangrijkste spullen van boord gaan halen. We hadden de tijd, en mocht het water wel binnen komen of een afsluiter gaat zijn eigen leven leiden kunnen de spullen maar beter op de kant staan. Zelf “beer” mocht mee op evacuatie 😉Zo schrijf ik in het ene blog over verschrikkelijk puber gedrag en kan ik jullie nu melden dat een 16 jarige puber echt maar een heel klein hartje heeft!

Rond 15.15uur komt de boot weer rechter op, het gaat snel om 15.45uur na een snelle check van de motor en accu’s varen we weer richting het panton, toch nog maar een nachtje Guernsey of twee. 

Helaas is wel wat zout water binnen gekomen en de grote schoonmaak kan beginnen.

Twee dagen erna vertrekken we naar Brest, de zee is lekker rustig en al snel staan alle drie de zeilen op. Na 155 nautische zeemijlen (31uur) varen liggen we in de haven van Brest.

BREAKING NEWS!!!!!!

De Three of a Kindt heeft in Brest de moeilijkste beslissing “ooit” moeten maken. De wereldreis zullen we afbreken. Hoe goed de Three of a Kindt voorbereid was om te vertrekken, de bemanning aan boord was er nog niet voldoende klaar voor. We zijn een grote ervaring rijker. Wij kiezen voor ons geluk en dat zullen we niet meer hebben gevonden bij het maken van onze reis.

Hoe is dit zo gekomen?

Tot aan Brest hebben we alle drie niet het gevoel gehad dat we goed bezig waren. De sfeer aan boord was alsof we gewoon in Rotterdam waren. Geen gevoel van euforie. Wel spanning onderling. Mathijs mist zijn vriendin en vrienden en wil graag naar school. Hellen is veel zeeziek en mis haar leven aan de wal. Harmen voelt constant een grote druk voor de veiligheid van de crew en het schip. Waarom dan nu al? Als we door waren gegaan naar Spanje, Marokko of de Canarische eilanden, is het steeds moeilijker om terug naar Nederland te gaan. Plus het feit dat de scholen weer in september beginnen, hebben we besloten om nu terug te gaan.

Alle drie zijn hebben we er vrede mee. We hebben het gedaan! Alles opgegeven aan wal en vertrokken! Altijd hebben we gezegd, we doen deze reis met z’n drieën en als het na 3 maanden niet is zoals we gedacht hadden, gaan we met opgeheven hoofd retour. Het is alleen iets eerder geworden.

10 reacties

Cor Dijker Geplaatst op6:24 pm - aug 19, 2019

Welkom thuis een wijs besluit genomen je moet er plezier van beleven anders niet doen gewoon naar huis komen .

Naoufal Geplaatst op7:54 pm - aug 19, 2019

Hallo Hellen en Familie

Gisteren na vakantie drukte eindelijk tijd gehad om een reactie achter te laten en na all jullie vlogs met veel plezier gelezen te hebben hebben wij vandaag het verdrietige nieuws moeten lezen
Wat vinden wij het heel erg jammer voor jullie dat de wereldreis niet doorgaat

Jullie zullen het well erg zwaar gehad hebben om dit besluit te moeten nemen
ik persoonlijk voel echt met jullie mee
Hoop well dat jij Hellen weer terug komt naar het peutercollege jouw afwezigheid de laatste paar weeken was echt te merken.
Naoufal zall echt verbaasd van opkijken om je weer te zien als je van plan bent om terug te komen.

Ik wens jullie ondanks de minder leuke ervaringen en tegenslage en fijne en veilige terug reis naar Nederland

Groetjes
Mama van Naoufal (Lamyaa)

Patrick de Leeuw Geplaatst op9:00 pm - aug 19, 2019

Mega Trots
Leef je droom maar kom niet in een nachtmerrie!
Stoer om terug te keren!

Jurre (Yndeleau) Geplaatst op6:28 am - aug 20, 2019

Wauw wat een nieuws maar wat een knap besluit. Jullie hebben het wel gewoon geflikt! De droom waargemaakt en vertrokken! En dan ook nog zo’n stoere beslissing om te blijven zoeken naar het geluk. Wie weet komen we elkaar nog tegen op jullie terugweg, lijkt me leuk om een biertje te doen op het leven!

John den Otter Geplaatst op9:05 am - aug 20, 2019

Welkom weer thuis ,al heb ik genoten van jullie mooie verslag altijd , ooit ooit pakken jullie dit weer zeker op ,een warme groet uit Puttershoek

Mariette Lesierse Geplaatst op11:02 am - aug 20, 2019

Je weet het pas als je het probeert!!
Jullie hebben de nodige uitdagingen meegemaakt en ervaringen opgedaan!
Heerlijk toch, kom lekker terug naar Rotterdam!

Johan (a/b Fifty Fifty) Geplaatst op3:49 pm - aug 20, 2019

Wow. Wat jammer en wat dapper van jullie. Dit is echt net zo’n dapper beslissing als vertrekken. En ook een goed besluit. Zie jullie nog zitten op de toerzeilers vertrekkers dag. Goede reis terug

Manja Stunnenberg. Geplaatst op8:41 pm - aug 21, 2019

Hallo zeelieden.

Heb veel respect voor jullie besluit. Jullie hebben t in ieder geval geprobeerd.

Liefs en gr. Manja

John & Natascha Geplaatst op10:20 am - aug 27, 2019

Moedige maar vooral verstandig besluit. Niemand zal hier anders over denken. Ik zeg chapeau en wellicht komt er een volgende keer. Voor nu veilige terugreis.

Kapt ron Geplaatst op7:53 pm - sep 6, 2019

Hallo na het lezen van jullie site begrijp ik het gevoel enheb er respect voor,wil alleen nog wel even zeggen dat wij het zelfde hebben mee gemaakt in noord Frankrijk met de Vijla maar toch zijn door gegaan met achteraf het besef dat het eerste half jaar het een spannende uitdaging/vakantie is en daarna als je onthaast bent een leefwijze is geworden,en dat je dan ook meer in het zuiden vaart waar het zonnetje schijnt en het water blauw is,na lissabon.
Maar veel respect dat jullie het geprobeerd hebben,want er zijn veel mensen met de gedacht en de mond,maar weinig die de stappen nemen. Ik wens jullie het beste