Geslaagd, RTV Rijnmond en weken achter elkaar klussen….

Geslaagd, RTV Rijnmond en weken achter elkaar klussen….

Sorry, sorry, sorry…! Het was te lang erg stil op ons blog. Maar het is niet stil op de Three of a Kindt. Achter de schermen wordt er keihard gewerkt. Misschien wel zo hard, dat er geen tijd was voor het blog.

Zo is Harmen druk geweest met de energiehuishouding aan boord, het zonnepaneel is gemonteerd op de beugel, is alle bedrading is nagelopen, gebundeld hier en daar en vervangen. De windmolen is aangesloten en zorgt naast het zonnepaneel ons van gratis energie. De hele energie huishouding was op de Three of a Kindt 12v en 24v, dus een accubank voor de 12v en een accubank voor de 24v. Dit was omdat de elektrische stuurautomaat en de boegschroef 24v zijn en de rest 12v. Wat we nu gedaan hebben, is om alleen een 24v accubank te gebruiken en alles wat mogelijk is over te zetten naar 24v (zoals de koelkast, de marifoon). De apparatuur die niet op 24v kunnen, worden nu door een mooie omvormer voorzien van stroom. Om alles te laden gebruiken we een 315w 72 cells zonnepaneel van 2×1 meter en een 400w 24v windmolen. De watermaker is ook bijna klaar, helaas is zowel bij de energiehuishouding, als de watermaker het wachten op de laatste onderdelen voor de punten op de i te kunnen zetten. Dit komt omdat Harmen alles binnen budget wil doen, alles zelf wil uitzoeken en geen expert is op dit gebied. Het mooie hiervan is dat Harmen nu alles zelf heeft gedaan en meer kennis heeft opgedaan. Wel hulp gehad van Harmen zijn vader Cor. Zo werd er een nieuwe dynamosteun gefabriceerd, een nieuwe steun voor de hogedruk waterpomp (voor de watermaker) en een nieuwe poelie aangepast op de draaibank, maar over de watermaker en de energiehuishouding zal binnenkort een complete blog verschijnen. Verder is de motorruimte geïsoleerd, een aantal planken in wat kastjes gemonteerd. Er staan nu overal ventilatoren, want het kan nog wel eens warm gaan worden.

Harmen begint nu wel moe te worden. 7 dagen in de week klussen is niet iets waar zijn lichaam aan gewent was, maar hij vindt het zo leuk, dat we dat maar voor lief nemen. Wel nu afgesproken dat we zondag als rust de gaan proberen te houden. Het is wel vaag om elke dag spierpijn te hebben. Harmen had gehoopt dat dat na een week of drie wel over was, maar helaas.


De provianderinglijst is af en inmiddels is alle proviand aan boord, alle abonnementen en lidmaatschappen zijn opgezegd. Wederom weer vaccinaties gehaald en Mathijs heeft zijn examens gemaakt! Super spannend, want zijn Engels was niet al te best gemaakt, maar laat nu precies dit deze aankomende reis wel goedkomen! Het begin van het blog was al geschreven, inmiddels kunnen wij jullie vertellen dat Mathijs is geslaagd!

Met een ontladingsduik in de stromende regen was dit het begin van een onvergetelijke feestdag.


De hele boot is herindeelt en uitgezocht, alles begint nu echt een vaste plek te krijgen voor ons vertrek en avontuur op zee.
Omdat we al twee jaar op de boot wonen, was het ondertussen meer een woonhuis geworden dan een vertrekkersschip.
Nog maar 4 weken en dan zullen we vertrekken. Hellen haar streven is om 1 juli klaar te zijn. Bij het uitspreken van dit doel naar Harmen toe, krijg ik, Hellen, de opmerking terug, “de boot zal nooit klaar zijn” 😳
We zijn druk met klussen, werken en zeker ook de sociale contacten. 
Er zijn veel mensen die nog willen afspreken om leuke dingen/herinneringen te doen/maken. 
Ook al geven we een vertrekkersfeestje, met ons doel van iedereen afscheid te kunnen nemen, begrijpen we iedereen helemaal dus, we genieten van een volle agenda en de leuke en vooral gezellige afspraakjes.

Van de week hadden we ook nog een leuke verrassing. Telefoon van RTV Rijnmond. Of ze een radio interview mochten afnemen. Natuurlijk! Wat een eer. Na een uurtje was ze weer weg en een dag later waren we een paar minuten in de ether! Over een paar weken komen ze nog terug, maar dan met camera!

In navolging van het radio interview, heeft ook het Algemeen Dagblad kontakt opgenomen. We zijn weer erg benieuwd!

Naast dat Harmen niet meer werkt en Mathijs niet meer naar school hoeft, komt het voor Hellen ook steeds dichterbij, inmiddels geen hele dagen meer werken, maar de komende anderhalve week alleen nog maar de ochtenden. De middagen staan nu in het teken van het vertrek.

Volgende week gaat de boot nog even uit het water. Een nieuwe schroefasafdichting, nieuwe anodes en een laatste check van de afsluiters en het roer. Tevens krijgt het onderwaterschip gelijk een nieuwe laag antifouling.

We zullen proberen het bloggen weer actief op te gaan pakken.

En achter de schermen wordt er ook al geoefend met vloggen en editen.

Dus………., blijf ons zeker volgen.

5 reacties

Paula Grüne Geplaatst op4:40 am - jun 20, 2019

Succes met de laatste voorbereidingen!

Karin Geplaatst op6:34 am - jun 20, 2019

Veel succes en een geweldige reis toegewenst!!

Debbie Geplaatst op7:29 am - jun 20, 2019

Wat een werk, leuk om te lezen. Ben benieuwd naar het volgende blog. Wat een topper hé die Mathijs.

John & Natascha Geplaatst op11:57 am - jun 20, 2019

Leuke nieuwe blog hoor. Ben zeer benieuwd naar het watermaker- en energie huishouding vervolg. Succes met de resterende voorbereidingen.

Sailing saline Marjolein Buis Geplaatst op5:54 pm - jun 20, 2019

Leuke blog, succes met de laatste loodjes!